Nema više lihvarskih kredita

Bez autora
Jul 19 2012

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i izmjene Zakona o potrošačkim kreditima. Svatko tko se bavi tim kreditiranjem mora dobiti licenciju od Ministarstva financija. Regulira se visina kamatne stope koja se može mijenjati samo uz suglasnost potrošača te ne može biti veća od 12%. Ukida se izuzeće od primjene zakona za kredite u iznosu manjem od 1500 kuna, kao i izuzeće za kredite dane temeljem zaloga. Oni spuštaju svoje limite za potrošačke kredite ispod 1500 kuna, a jedan kredit u većem iznosu razbijaju na manje. No veći je problem što u klauzulama ugovora određuju da mogu sami utvrđivati kamate, pa i nerealno visoke kamate na koje se potrošač ne može žaliti. Neregulirani će ostati samo krediti koje daju sindikalne organizacije i poslodavci svojim djelatnicima.

Nema više lihvarskih kreditaVlada je na današnjoj sjednici donijela i izmjene Zakona o potrošačkim kreditima. Svatko tko se bavi tim kreditiranjem mora dobiti licenciju od Ministarstva financija.

Regulira se visina kamatne stope koja se može mijenjati samo uz suglasnost potrošača te ne može biti veća od 12%, rekao je ministar financija Slavko Linić.

Ukida se izuzeće od primjene zakona za kredite u iznosu manjem od 1500 kuna, kao i izuzeće za kredite dane temeljem zaloga. Oni spuštaju svoje limite za potrošačke kredite ispod 1500 kuna, a jedan kredit u većem iznosu razbijaju na manje. No veći je problem što u klauzulama ugovora određuju da mogu sami utvrđivati kamate, pa i nerealno visoke kamate na koje se potrošač ne može žaliti, kazao je Linić.

Napomenuo je da će neregulirani ostati samo krediti koje daju sindikalne organizacije i poslodavci svojim djelatnicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik